news-details

Gaziantep zabıta, gürültü denetimlerine devam ediyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, kent genelinde gürültü kirliliği yaratarak vatandaşların yaşam kalitesini düşüren işletme, eğlence merkezi gibi mekanlara yönelik 2022 yılında yaptığı denetimlerde kurallara uymayan 327 işletmeye yasal işlem uyguladı.

Zabıta ekipleri şikayetler üzerine inşaatlarda şikayetler üzerine yaptıkları denetimlerde 66 inşaat firmasına gürültü konusunda belirtilen kurallara uymadıkları gerekçesiyle yasal işlem uygulayarak, faaliyetlerini durdurdu.

Hastane, market, iş merkezi, otel gibi iş yerlerinde havalandırma sistemi ve klimaların yaydığı gürültü nedeniyle 4 iş yerine yasal işlem uygulandı. Aşırı ses ve gürültü kirliliği oluşturarak müzik yayını yapan 48 eğlence mekanının denetimlerinde ise 27 mekan hakkında yasal işlem yapıldı. Denetimlerde kurallara uymayan işletme ve inşaat firmalarına toplam 343 bin 316 Türk Lirası para cezası verildi.

İlçe belediyelerinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmek amacıyla başvuru yapan 13 oto yıkama işletmesinde de Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, ses ve desibel ölçümleri yaptı.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, daire başkanlığının yaptığı rutin işlerin en önemlilerinden birinin çevresel gürültünün değerlendirilmesinin olduğunu vurguladı.

Yalım, Gazi şehrin büyüyerek artık bir metropol haline geldiğini ve metropollerin en büyük sorunlarından birisinin de gürültü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Gerek araçlarda gerek eğlence mekanlarında gerekse işletmelerde bilinçli davranılarak, vatandaşları sesin rahatsız etmeyecek şekilde tedbirlerin alınması, izolasyonları düşünmeleri önemli. Kentin sağlığını, huzurunu, sükununu sürdürmek ve korumak bizim görevimiz. İşletmelerde yüksek sesle işlerinin olması durumunda gerekli izinlerin alınması gerekiyor. Vatandaşlarımız ALO 153 İhbar Hattı üzerinden yaptığı şikayetlerde yerle ilgili gürültü kaynağını tespit edip net bilgileri bize ulaştırırsa yasal işlemleri yapıp, sesi kıstırıp hızla sorunu çözüyoruz. Bizim amacımız ceza yazmak değil, kentin huzurunu korumak. Akşamları daha yoğun sıkıntı oluyor. Açık alanda yapılan etkinliklerin ve canlı müziklerin mümkün olduğunca kapalı alanlarda ve uygun ses düzeylerinde yapılması gerekiyor. Kentimizde inşaat faaliyetleri 07.00-19.00 saatleri arasında izin veriliyor. Pazar günleri inşaat faaliyetlerine izin verilmiyor. Diğer müesseseler gibi onların da kurallara uymadıklarında cezai işlemler yapılıyor. Firmaların bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu kent hepimizin, hep birlikte sahip çıkalım.”

Hibya Haber Ajansı