news-details

Aksa Enerji AKSEN Finansal analizi

A1 Capitaldan Araştırma uzmanı Aylin Cevizci'nin yapmış olduğu değerlendirmede;

  • Şirketin 1.çeyrek dönemde cirosu geçtiğimiz yılın aynı dönemine gör %59,8 oranında artarak 1,8 milyar TL seviyesine ulaştı.
  • Şirketin artan maliyetleri ile brüt karı geçen yıla kıyasla %13,4 oranda artarak 299 milyon TL olarak gerçekleşti. Maliyetler bu dönemde %73,5 ile ciro üzerinde bir artış sergiledi.
  • FAVÖK bu dönemde 382 milyon TL olurken, geçen yıla kıyasla %8,4 oranında artış kaydetti.
  • Net kar ise 74 milyon TL ile geçtiğimiz yıla göre %46,1 oranında artış sağladı.
  • Şirketin karlılık oranlarına baktığımızda, brüt kar marjının 2019 yılı 3Ç ve 4Ç dönemlerine göre arttığı görülürken, 1Ç2019 dönemine kıyasla gerisinde kalarak %16,2 oranında gerçekleştiği görülüyor. FAVÖK marjı %20,7, Net kar marjı ise %4,0 olarak gerçekleşti. Net kar marjı, hem 1Ç2019 hem de 3Ç v4 4Ç dönemlerinin altında bir performans sergiledi.
  • Net döviz pozisyonunda 682 milyon TL açığı olan şirketin net işletme sermayesinde 1,7 milyar TL açığı bulunuyor.
  • Şirket cirosunun büyük bir kısmını Türkiye faaliyetlerinden elde ederken, FAVÖK’ü ise Afrika operasyonlarından elde ediyor. Cironun %75 Türkiye ve Kıbrıs, FAVÖK’ün ise %56’sı Afrika operasyonlarına ait. Şirketin bu dönemde ciroda kaydedilen yüksek artışta Türkiye operasyonlarının önemli bir katkı sağladığı öne çıkıyor. Afrika’daki faaliyetlerinden elde ettiği cirosu ise 2019 yılı 1Ç dönemine göre gerilemiş durumda.
  • Esas faaliyet giderlerindeki artış şirketin FAVÖK üzerinde baskı yarattığı görülüyor. Paralel şekilde esas faaliyet gelirlerindeki düşüşte bu kalemde oldukça etkili olmuş durumda.
  • Şirketin cirosunun üzerinde elektrik maliyetlerinde kaydedilen artış şirketin FAVÖK ve Brüt karını baskılarken, artan finansman maliyetlerinin de net karı aşağıya çektiği görülüyor. Fakat şirketin son dönemde yurtiçinde yapmış olduğu yatırımlar ve ciro artışındaki büyüme tablosunu baz aldığımızda gelen 1.çeyrek bilançosunu da pozitif buluyoruz. Şirketin net borçtaki iyileşme eğilimi ve net borç/FAVÖK oranındaki düşüşü 2017 yılı 1.çeyrek döneminden bu yana aşağı yönde ivme kaydetmiş olmasını borç çevirme kabiliyetlerinin güçlü olduğu yorumuna neden oluyor. Şirketin PD/DD ve F/K oranlarına göre sektör ortalaması altında olan AKSEN için değerlendirmenin “endekse paralel” olduğu düşüncesindeyiz. Gelen bilançonun ise hisse üzerindeki etkisi özellikle beklentilerin son günlerde fiyatlanması ile gerçekleştiğini bugünkü etkinin ise sınırlı pozitif yönde kalmasını bekliyoruz.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı