news-details

Küresel piyasalar

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD'de ocak ayına ilişkin kişisel gelir ve harcama ile çekirdek PCE deflatörü yakından takip edildi. Kişisel harcamalar Ocak ayında beklentilerin üzerinde %1,8 artış gösterdi. Beklentilerin üzerinde gelen çekirdek PCE aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %4,7 arttı. Veriler ABD’de enflasyonda yavaşlama beklentisinden ziyade ısınmaya işaret etti. ABD’de yeni konut satışları da Ocak ayında aylık %7,2 artışla 670 bin yükseldi. Beklentilerin üzerinde gelen yeni konut satışları son 10 ayın en yüksek seviyesine çıkarken sektörün de istikrar kazanmaya başladığını gösterdi.

Haftanın son işlem günde açıklamalarda bulunan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyon kabul edilebilir seviyelere inene kadar faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini ve %5’in üzerine çıkarak bir süre de o seviyede kalabileceğini ifade etti. Geçtiğimiz hafta açıklanan FED’in FOMC tutanakları ve ABD çekirdek PCE verileri sonrasında DXY endeksi ve ABD tahvil faizlerindeki hareketler dikkat çekti. DXY endeksi çekirdek PCE verileri sonrasında 105,32 seviyesini test ederken, haftayı 105.21 seviyesinden kapattı. Tahvil faizleri cephesinde ise, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,94 seviyesine, 2 yıllık tahvil getirileri ise %4,80 seviyesine yükseldi. VIX endeksinin 21,67 seviyesine yükseldiği görüldü. S&P 500 endeksi Cuma gününü %1,05 düşüşle 3.970,04 seviyesinden kapanırken, endeksin satıcılı seyrinde emlak ve teknoloji şirketlerinin sırasıyla %1,81 ve %1,77’lik düşüşler etkili oldu.

Nasdaq endeksi %1,69 değer kaybederken, Dow Jones endeksi %1,02 düşüş gösterdi. Euro Bölgesi’nde ise Almanya’da Dax endeksi %1,72 azalışla 15.209 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %1,78 azalışla 7.187 ve İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,37 azalışla 7.878 seviyesine geriledi. Bugün ne bekliyoruz? BOJ adayı Ueda üst mecliste yaptığı konuşmada, TÜFE büyümesinin 2023 mali yılında %2'nin altında yavaşlayacağını ve BOJ’un bundan sonra da parasal genişlemeye devam etmesinin uygun olduğunu ancak parasal gevşemenin çeşitli yan etkilere neden olabileceğini ifade etti.

Asya piyasaları cephesinde satıcılı seyir görülüyor. Shanghai endeksinde %0,12, Hang Seng endeksinde %0,59, Kospi %1,15 ve Nifty 50 endeksi ise %0,79 düşüşle işlem görüyor. ABD vadeliler cephesinde ise sınırlı pozitif seyir takip ediliyor. Bugün ABD’de çekirdek dayanıklı mal siparişleri ve askıda konut satışları verileri takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Salı günü ABD’de conference board tüketici güveni ile Japonya’da sanayi üretimi verileri takip edilecek. Veri akışının görece yoğun olduğu Çarşamba günü ABD, İngiltere ve Çin’de imalat PMI verileri ile Almanya’da işsizlik oranı izlenecek. Perşembe günü Euro Bölgesi’nde ECB para politikası toplantı tutanakları öne çıkıyor.

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü BIST 100 endeksi 5.088 puanla yatay başlangıç yaptı. Seans içerisinde gelen satış baskısıyla birlikte 5.054 seviyesi test edilirken, günü 5.058 seviyesinden %0,54 düşüşle kapattı. Bankacılık endeksinde %1,73 değer kaybı görülürken, sanayi endeksi ise %0,49 değer kazandı. Toplam işlem hacmi ise 71,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bugün ne bekliyoruz? Haftanın ilk işlem gününde BİST100 endeksinin yatay pozitif başlangıç yapacağını tahmin ediyoruz. Yurt içerisinde bugün dış ticaret açığı ve ekonomik güven endeksi takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Haftanın ikinci işlem gününde 4. çeyrek GSYİH, haftanın geri kalanında da imalat PMI ve Şubat ayı enflasyon verileri izlenecek. Hatırlamak gerekirse geçtiğimiz ay imalat PMI 50,10 seviyesinde yıllık bazda TÜFE ise %57,68 seviyesinde açıklanmıştı.

Haftanın son işlem gününde, ABD’de çekirdek PCE verisinin beklentilerin üstünde gelmesi enflasyon endişelerini tetiklerken, Dolar küresel para birimlerinin çoğuna karşı değer kazanmaya devam etti. Dolar Endeksi de 105 seviyesini geçerek geçtiğimiz Aralık ayından beri en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Küresel tahvillerde de veri sonrası satışlar artarken ABD gösterge 10 yıllık tahvil faizi 8 bp artışla %3,94 seviyesinden işlem gördü. Gün içinde Türkiye’nin 5 yıllık Dolar cinsi CDS primi 8 bp artışla 579 bp’a yükselirken, Eurobond faizlerinde de sınırlı yükseliş izlendi. Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 8 bp artışla %9,54 seviyesinden işlem gördü. TL tahvil piyasasında işlemlerin 2025 vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilde alıcılı seyirle yoğunlaştığı günde sabit getirili tarafta sınırlı değişim izlendi.

TL tahvil işlem hacmi 5,1 milyar TL seviyesine yükselirken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi dün 3 bp artışla %10,69 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise %10,49 seviyesinden haftayı tamamladı . TL likidite tarafında TCMB 35 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 68 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 205 milyar TL seviyesine yükseldi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 68,9 milyar TL ilave fonlama sağladı. TCMB swap işlemleriyle piyasayı fonlamaya devam ederken, Cuma günü itibarıyla yaşayan swap işlemleri toplamı önceki haftaya göre yaklaşık 36,9 milyar TL azalarak 764,3 milyar TL seviyesine gerilerken, 40,7 milyar Dolar ile sene başından beri en düşük seviyeye geriledi. Böylece Swap ve haftalık repo dahil toplam fonlama tutarı önceki haftaya göre 52 milyar TL artarak 969 trilyon TL seviyesinde oluştu. TCMB para politikası hedefleri çerçevesinde piyasa fonlama komposizyonunda swap ağırlığının bir miktar daha azalması beklenebilir.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), 24 Şubat tarihi itibarıyla Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 3,870 kişi olarak açıklandı. Son verinin yayımlandığı 3 Şubat ile biten haftada ise, Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısı 3,999 milyon kişi olarak gerçekleşmişti. Buna göre, 3 haftada Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 128.486 azaldı. 24 Şubat itibarıyla hisse senetlerinin piyasa değeri 5,58 trilyon TL olarak açıklanırken; 3 Şubat ile biten haftada bu veri 5,5 trilyon lira olmuştu. TOBB'un inşaat malzemesi üreticileri, 11 ilde deprem konutları için kullanılacak malzemelerde fiyatı sabitleme kararı aldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu üreticilerin kendi kontrolleri haricinde girdi maliyetlerinde artış olmadığı sürece depremden etkilenen 11 ilde ürün fiyatlarında herhangi bir artışa gitmeyeceklerinin altını çizdi. SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, depremin maliyetinin 2 milyar doları bulabileceğini ifade ederken, deprem için 1 milyar dolar karşılık ayrıldığını belirtti. Eroğlu, hasarların üçte 2'sinin üç ay içinde ödeneceğini de belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının "Tahsilat Genel Tebliği"ne göre, vergi dairelerine borcu olan mükellefler borçlarını ödemede zor duruma düşmüşlerse taksitle ödeme talebinde bulunabiliyor. Talepleri kabul edilen borçlular muhtelif nedenlerle ihtiyaç duydukları vergi borcu bulunmadığını gösterir yazıları taksitlendirilen borçlarının %10'unu ödemek şartına bağlı olarak alabilecekler. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, afet bölgesinde yaşayan ve depremden etkilenen vatandaşların, ister deprem bölgesinde ikametini sürdürsün, ister başka bir şehirde ikamet etmeye başlasın, elektrik ve doğal gaz için yeni abonelik yaptırırken OHAL süresi boyunca güvence bedeli ödemeyeceğinin geçen hafta karara bağlandığını hatırlattı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan EPDK Başkanı Yılmaz, kurum yetkililerinin elektrik ve doğal gaz, dağıtım ve görevli tedarik şirketleri ile bir toplantı yaparak güvence bedeli konusunda depremzede vatandaşlarımıza hiçbir zorluk çıkartılmaması için gerekli uyarıları yaptığını açıkladı.

Dünya Bankası Grubu, Ukrayna-Rusya savaşının birinci yılında Ukrayna için 2,5 milyar dolarlık ek hibe açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, söz konusu 2,5 milyar dolarlık hibeyle temel hizmetlerin ve hükümet işlevlerinin sürdürülmesi için Dünya Bankası projesi kapsamında Ukrayna'nın bütçesine doğrudan destek sağlanacağı aktarıldı. AB Konseyi, Rusya'ya yönelik 10'unu yaptırım paketinin detaylarını açıkladı. Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik 10'uncu yaptırım paketi kapsamında yeni ticaret yasakları, sivil ve askeri amaçla kullanılabilecek ürün ve teknolojilere ihracat kontrolleri uygulamaya başlayacağını ve 34 kurumu da yaptırım listesine eklediğini duyurdu. Paket, üye ülkelere Rusya Merkez Bankasının dondurulmuş varlıklarına yönelik yeni raporlama yükümlülükleri getirirken, Rusya'nın petrol ihracatına yönelik yaptırımların delinmesine yardım ettiğinden şüphelenilen 3'üncü ülke nakliye şirketleri de listeye alındı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, G7 ülkelerinin liderleriyle çevrim içi yaptığı toplantının ardından başkent Berlin'de basın toplantısı düzenledi. Scholz, G-7 ülkelerinin Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Rusya'ya ilave yaptırımlar üzerinde anlaştığını söyledi. Uluslararası arenada, Rusya'nın tek başına durduğunu netleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Scholz, Rusya'nın uluslararası hukuka geri dönmesi ve sonunda müzakere masasına oturması için baskının sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Scholz, ayrıca, Almanya'nın Ukrayna’ya sağlamayı taahhüt ettiği Leopard 2 A6 tipi ana muharebe tankı sayısını 14’ten 18’e çıkardığını da belirtti. Berkshire Hathaway'ın 2022 yılı dördüncü çeyrek işletme kazançları enflasyonist baskılar nedeniyle %8 düştü, nakit büyüklüğü yaklaşık 130 milyar dolara yükseldi. Şirketin 2022 yılı dördüncü çeyreğinde faaliyet karı toplam 6,7 milyar doları buldu.

Halk Bankası (HALKB, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 24.02.2023 tarihinde 10,92 fiyattan 2.000.000 TL nominal tutarlı pay geri alındı.

Albaraka Türk (ALBRK, Pozitif): Bankanın 31.03.2021 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında kabul edilen Geri Alım Programı çerçevesinde, 08.07.2021 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile pay geri alımı için Genel Müdürlük yetkili kılınmıştı. Piyasa şartları dikkate alınarak 27 Şubat 2023 tarihinden itibaren geri alım işlemlerine yeniden başlanacağı bildirildi. Genel Kurulda onaylanan Geri Alım Programı çerçevesinde programın bitiş tarihi 31 Mart 2024, geri alım için ayrılan fonun toplam tutarı 250.000.000 TL’dir.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Koç Holding 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı teklifini brüt 1,733 TL, net ise 1,5597000 TL olarak genel kurulun onayına sunacak. Son kapanış fiyatına göre %2,3 temettü verimliliği hesaplıyoruz.

Alarko GYO (ALGYO, Sınırlı Pozitif): Alarko GYO 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı teklifini brüt 1,75 TL olarak genel kurulun onayına sunacak. Son kapanış fiyatına göre %2,7 temettü verimliliği hesaplıyoruz.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Hisse geri alım programı kapsamında, 24.02.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 135,20 TL – 136,50 TL (ağırlıklı ortalama 135,74 TL) fiyat aralığından toplam 212.000 TL nominal değerli THYAO payları geri alındı. Gerçekleştirilen işlem sonucunda geri alınan payların nominal değeri 817.800 TL'ye ulaşmış olup, ortaklık sermayesine oranı %0,05926'dır.

Kordsa Teknik (KORDS, Nötr): Kordsa 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı teklifini brüt 0,2930153 TL, net ise 0,2637137 TL olarak genel kurulun onayına sunacak. Son kapanış fiyatına göre %0,4 temettü verimliliği hesaplıyoruz.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı