news-details

Kritik OPEC toplantısı öncesi son durum

OPEC Nisan ayıyla birlikte başlayan üretim kısıntısı devam ederken, gözler uygulamanın devam edip etmeyeceğinin kararlaştırılacağı OPEC+ toplantısına çevrildi. Basın yansıyan haberler, normal şartlarda 9 – 10 Haziran’da gerçekleşecek toplantının 4 Haziran’da gerçekleştirilmeye çalışıldığını gösterdi. Rusya’nın da bu çabaya ılımlı yaklaştığı belirtiliyor.

Kaynaklara dayandırılan haberlere göre anlaşmanın 1 ila 2 ay daha uzatılması söz konusu. Ancak Reuters tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, Nisan ayında kota anlaşmasına uyumun 74%’te kaldığını gösterdi. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki toparlanmada ekonomilerin tekrar açılmasının daha ağır bir pay kazanmaya başladığı söylenebilir.

OPEC+’nın kota anlaşmasını sürdürmesi petrol fiyatının denge bulma çabasına kritik bir role sahip. Dolayısıyla 4 veya 9 – 10 Haziran’da gerçekleşecek toplantı sonucu fiyatlamalar açısından önemli olacak.

Ancak bu aşamada unutulmaması gereken durum, üretimi azaltan ülkelerin pazar paylarından feragat ettiği. Dolayısıyla kötü günlerin geride kaldığı düşünüldüğü andan itibaren tekrar petrol savaşları tarzı bir senaryonun oluşma riski göz ardı edilmemeli.

Ham petrolde 34,6 Dolar, Brent petrolde 37 Dolar üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü görünüm sürüyor. Bu aşamadan itibaren ABD petrolü için 41 Dolar önemli bir role sahip olabilir. Sert düşüşte oluşan fiyat boşluğunun sınırı olan 41 Dolar, aynı zamanda kötünün geride kaldığı düşüncesini ön plana çıkararak üreticilerin taraflarını belli etmeye başladığı alanın ilk adımı olabilir.

Kaynak GCM Yatırım - Umut TUNCER
Hibya Haber Ajansı