news-details

Norveç'in corona takip aplikasyonu durduruldu

Oslo, 16 Haziran (HİBYA) - Uluslararası Af Örgütü'nün incemelerinde Norveç'in coronadan korunma ve takipte kullandığı akıllı telefon uygulamasının Uluslararası Af Örgütünün incelemesinde bireysel özgürlüğü ve insan haklarını ihlal ettiği sonucuna varıldı.

Bunun üzerine Norveç Halk sağlığı Kurumu uygulama için veri toplamayı bıraktığını, şimdiye kadar toplanmış bilgileri sildiğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki birçok ülkede enfeksiyon izleme uygulamalarını incelediği raporunda Norveç, Bahreyn ve Kuveyt gibi ülkelerle birlikte dikkat çekiyor. Raporda uygulamanın kullanıcıları hakkında orantısız miktarda bilgi depoladığı açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü güvenlik laboratuarı müdürü Claudio Guarnieri, "Bahreyn, Kuveyt ve Norveç, covid-19 ile mücadele çabalarında gerekli olanın çok ötesine geçen müdehaleci gözetim araçlarıyla insanların bireysel gizliliğini büyük ölçüde ihlal ediyor.'' dedi.

Guarnieri, Norveç uygulamasının, kullanıcının pozisyonunun, yetkililere gerçek zamanlı olarak iletildiği "çok müdahaleci" olarak tanımlayarak, ''Teknoloji, covid-19 davalarından sonra temas takibinde değerli olabilir, ancak hükümetlerin uygulamaların başlatılmasını hızlandırdığı bir durumda kişisel gizliliğe zarar verilmemelidir.'' değerlendirmesinde bulundu.


Hibya Haber Ajansı