news-details

Altında son durum ne?

FED geçtiğimiz hafta Çarşamba günü gerçekleştirdiği FOMC toplantısında politika faizini değiştirmeyerek  %0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Piyasalar faiz kararından çok, Powell’ın verdiği mesajlara ve politika yapıcıların makroekonomik beklentilerini gösteren nokta grafiğine odaklandı. FOMC üyeleri ekonominin sürüklendiği resesyondan hızlı bir şekilde toparlanabilmek için 2022 yılına kadar faizlerin sıfırlı seviyelerde kalmasını bekliyor. FED Başkanı Powell’ın basın toplantısındaki güvercin tonda mesajları ve reel ekonomi konusundaki karamsar açıklamaları riskli varlıklar tarafında negatif fiyatlandı. Karamsar beklentiler ons altını 1740 $ seviyesinin üzerine taşıdıktan sonra Perşembe günü risk iştahındaki normalleşme çabaları nedeniyle bir miktar geri çekildi. Doların son dönemde global bazda zayıf bir seyir izlemesi ve düşük seviyelerdeki uzun vadeli reel faizler, riskli varlık talebindeki artışa rağmen altın fiyatlarını desteklemeyi sürdürüyor. Diğer yandan koronavirüste ikinci dalga korkusu orta vadede güvenli varlık alımlarına destek sağlıyor. Altın fiyatları, hisse senetlerine gelen satışlar ve koronavirüs endişeleri ile geçtiğimiz haftayı kazançla tamamladıktan sonra yeni haftada yataya yakın bir görünüm sergiliyor. 

 

Ekonomilerin açılmaya başlaması ve alınan tedbirlerin kademeli olarak gevşetilmesiyle koronavirüs vaka sayılarında artış gözleniyor. İkinci dalga endişelerinin yükselmesi ise riskli varlıklardaki satışı tetikliyor. Güvenli liman  olarak görülen ons altın fiyatları ise bant içerisinde yatay bir seyir izliyor. Değerli maden altında yeni haftada bekle ve gör havası hakim. 18 Mayıs tarihinde 8 senelik zirve noktasını test eden altının ons fiyatı makroekonomik verilerden, koronavirüste ikinci dalga endişelerinden ve düşük faiz ortamından beslenmeye devam etmesi ve diğer majör para birimleri cinsinden ulaştığı rekor seviyelere dolar cinsinden de ulaşması beklenebilir. FED, diğer majör merkez bankaları ve hükümetlerin parasal genişlemeye yönelik adımları ise ons altına yukarı yönlü destek sağlaması beklenebilir. Merkez bankalarının geniş tanımlı para arzı olan M2 ile altının ons fiyatı arasında doğrusal bir tarihi ilişkinin olduğu görülebiliyor.

Altın fiyatlarını destekleyen temel faktör negatif faiz olsa da geçmiş dönem dinamiklerine bakıldığında hem enflasyonist hem de deflasyonist baskının altın fiyatlarını yukarı taşıdığı görülebiliyor. Deflasyon korkusu oldukça negatife faize devam, negatif faiz sürdükçe de altına olan talebin devam etmesi beklenebilir. Ekonominin görünümünün koronavirüs pandemisi nedeniyle kısa vadede deflasyonist olmasına rağmen, yüklü mali teşviklerin ve iş gücündeki toparlanmanın orta vadede enflasyonu yukarı taşıması beklenebilir. Altının ons fiyatının kısa vadede belirli bir bant içerisinde yataya yakın bir seyir izlemesini, orta ve uzun vadede ise yukarı yönlü hareketini devam ettirmesini beklemekteyiz. 1660-1760 $ bandı içerisinde yatay bir seyir izleyerek güç toplamasını 1765 $ seviyesinin aşılması halinde 1795 $ direnci, orta vadede ise 1921$ seviyesindeki tarihi zirvesi hedef olacaktır.

Gram Altın Yorumu: Gelişen piyasa ülke para birimleri dolara karşı değer kaybederken dolar da orta ve uzun vadede oluşabilecek enflasyonist baskı nedeniyle altına karşı değer kaybetmektedir. Orta ve uzun vadede TL cinsinden altın fiyatlarındaki yükselişin devamını beklemekteyiz. Gram altın fiyatlarındaki geri çekilmelerde 365-375 TL seviyelerinin  alım fırsatı olarak değerlendirilmesini beklemekteyiz. Kısa vadede 383 TL direncinin aşılması durumunda 396 TL seviyesindeki zirve hedef olarak gündeme gelecektir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı