news-details

“Çavuşoğlu: (Güvenli bölge) ABD’nin oyalama taktikleri geçerli olmayacaktır”




"Çavuşoğlu: (Güvenli bölge) ABD'nin oyalama taktikleri geçerli olmayacaktır"









Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sierra Leone Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Nabeela Tunis ile bakanlıkta ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyinde ABD ile koordineli tesis edilmesi planlanan güvenli bölgeye ilişkin henüz detaylandırılması gereken birçok konu olduğunu belirterek, "Söylediğimiz, ABD'nin bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağı. Maalesef Münbiç'te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar." dedi.

"İşsizlik oranı Mayıs'ta % 12.8 oldu"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2019'a ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 21 bin kişi artarak 4 milyon 157 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı 3,1 puan yükselerek yüzde 12,8 oldu. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre işsizlik oranının yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

"Merkezi yönetim bütçe dengesi 9.9 milyar TL fazla verdi"

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Temmuz 2019'a ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, geçen yıl temmuzda 9,3 milyar lira faiz dışı fazla verilirken, bu yılın aynı ayında 17,6 milyar liralık faiz dışı fazla oluştu.

"Çin: ABD %10 yeni tarife ile Trump-Xi anlaşmasını ihlal ediyor"

Çin ABD'nin yüzde 10 yeni tarife ile Trump-Xi anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi. Çinli yetkililer ayrıca ABD'nin hamlelerine karşı önlemler alınması gerektiğini ve ABD'nin bu eyleminin Osaka toplantısında varılan oybirliğini ihlal ettiğini söyledi. Çin, ABD'nin anlaşmazlığı çözmek için doğru yoldan saptığını söyledi.

"İngiltere'de perakende satışlar yüzde 0.2 yükseldi"

İngiltere'de perakende satışlar Temmuz'da beklenmedik şekilde online promosyonlar öncülüğünde yüzde 0.2 yükseldi ancak artış tüketicilerin Brexit krizi ortamında temkinli davrandığına işaret ediyor. Perşembe günü Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, dükkanlardaki ve online satışların hacminin yüzde 0.2 gerileme beklentisine karşılık akaryakıt fiyatları dahil aylık bazda 0.2, yıllık bazda ise yüzde 3.3 arttığı belirtildi. Yıllık bazda beklenti yüzde 2.5 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

"Petrol ABD'de artan stoklarla kayıplarını korudu"

Petrol fiyatları, ABD'de hm petrol stoklarındaki sürpriz artış ve küresel talep görünümüne ilişkin artan endişelerle birlikte kayıplarını korudu. ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 1.58 milyon varil arttı. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre stokların 2.5 milyon varil azalması bekleniyordu. Almanya ve Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler piyasalardaki olumsuz havaya katkıda bulunurken, ABD Hazine tahvil getiri eğrisinin yakından izlenen kısmının terse dönmesi resesyon korkularını artırdı.

"Brezilya 10 yıldan sonra ilk kez rezervlerinden dolar satıyor"

Brezilya Merkez Bankası, Brezilya para birimi Real'de yaşanan sert değer kaybından dolayı 10 yıldan sonra ilk kez dolar satacağını duyurdu. Politika yapıcıları, yaptıkları açıklamada dolar satışının yanı sıra bankalar ters swap işlemleri ve Real'e vadeli işlem piyasasında müdahale etmek için kullandığı türev araçları da sunacaklarını duyurdu.





ABD

"ABD- Perakende Satışlar"

ABD'deki toplam ekonomik aktivitenin yaklaşık üçte ikisini oluşturan perakende satışlar, Dünyanın en büyük ekonomisindeki ilerlemeyi görebilme adına piyasalar tarafından yakından izlenmektedir. Haziran ayında, %0,4 artış görülmüştür.

Temmuz ayına ilişkin açıklanacak veri, dolaylı olarak tüketici güveninin yansıtacağından dolayı Dolar temasında etkili olması beklenebilir.

Perakende satış verilerinin beklentileri karşılayıp karşılayamamasına göre Dolar ve altın gibi önemli enstrümanlarda fiyat değişimleri izlenebileceği için piyasalar ABD'nin bu rakamlarını yakından izleyecek. Beklentilerin üzerinde gelecek bir perakende satış veri setinin Dolar'da değer kazanımlarına zemin oluşturabileceğini, aksi durumda ise ABD'nin para biriminin değer kazanabileceğini söyleyebiliriz.

PİYASANIN ROTASI

Tahvil Faizleri Nereye Kadar İnecek?

Trump'ın başlattığı, yönettiği ve farklı bir boyuta taşıdı ticaret savaşlarında tehlikeli seviyeye geçiş devam ederken, küresel piyasalar resesyon fiyatlaması ile riskten kaçmaktadır. Tahvil faizlerinde sert aşağı yönlü hareket ve negatif tarafa geçen faizler yeni normal olarak yatırım hikâyesini oluşturmaktadır.

ABD tarafında resesyon beklentisi 10 yıllık tahvil faizinin 2 yıllık faizin (uzun dönem faiz < kısa dönem faiz) altına geçmesi ile alevlenirken, 30 yıllık tahvil faizi %2 altında kalıcı olmaktadır.

Risk algısının normalleşmesi için;


ABD 10 yıllık tahvil faizinde %1,50 üzerinde hareket
ABD 30 yıllık tahvil faizinde ise %2 seviyesine yakınsayacak hareket


Gereksinimleri devam etmektedir.

ABD 10 yıllık tahvil faizi için %1,50 seviyesini referans olarak takip ediyoruz.









Resesyon algısı için barometre olan 2 yıllık – 10 yıllık tahvil faizleri gelişmesinden Japonya, ABD, Almanya ve İngiltere birbirinden farksız durumda değildir.









Özetle risk algısının düzelmesi için tahvil faizlerinde aşağı yönlü hareketi ve 2-10 yıllık makasını takip edeceğiz. Bu dinamiklerde aşağı yön ve açılma devam ettiği sürece risk algısında bozulma ve endekslerde aşağı yön etkin olabilir.

GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş.