news-details

Brexit Anlaşması’nda Sona Doğru!

Küresel tarafta piyasaların odak noktasında Brexit Anlaşmasına dair gelişmeler takip edildi. Avrupa Birliği (AB)’nin İngiltere ile Brexit konusunda yeni bir anlaşma üzerinde mutabakata vardıklarını açıklamalarının ardından Pound ve Euro varlıklarında yukarı yönlü hareketler beraberinde geldi. Yeni Brexit Anlaşması, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenecek AB Zirvesi öncesinde tamamlanması dikkatleri çeken unsur oldu. Taraflar arasında uzlaşı sağlanan anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için; AB liderleri ve ardından İngiltere Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak anlaşma üzerinde ilk etapta uzlaşı sağlanması piyasa tarafından oldukça pozitif karşılandı. Ve bu durum Pound varlıkları Dolar karşısında son 6 ayın en yüksek seviyelerini gördü. Buna paralel olarak Euro varlıkları da yine ABD Doları’na karşı son 1 ayın en yüksek seviyelerinde işlem gördü. Bu gelişmelerin sonrasında İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ‘’ Yeni ve büyük bir Brexit Anlaşmamız oldu’’ ifadelerini kullanırken; bu yeni anlaşmanın, kanunlarım, sınırların, para ve ticarete zarar vermeden kontrol edilmesini ve AB ile serbest ticaret ve dostça işbirliğine dayalı bir sistem olacağına vurgu yaptı. Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise; bu durumu, ‘’AB ve İngiltere için adil ve dengeli bir anlaşma oldu’’ şeklinde açıkladı. AB Baş Müzakerecisi Michel Barnier, bu gelişmelerin ardından geçiş sürecinin 2020 sonuna kadar süreceğine dikkatleri çekerken, Kuzey İrlanda’nın, İngiltere’nin gümrük sınırının bir parçası olarak kalmaya devam edeceğini belirtti. Şimdi piyasaların bu bağlamda dikkatler takip edeceği; bu hafta sonu İngiltere Parlamentosunda gerçekleştirecek oylama sonuçlarında olacaktır. İngiltere siyaset arenasında; İskoçya Ulusal Partisi (SNP) Lideri Nicola Sturgeon ve İngiltere İşçi Partisi Jeremy Corbyn ile bu anlaşmaya destek vermeyeceklerini; Yeni Brexit Anlaşması’ndan memnun olmadıkları ifade etti. Bu gelişmeler İngiltere siyaset arenasında yeni bir tartışma konusu olacağına işaret ediyor.

Diğer taraftan yurt içi tarafa baktığımızda ise gündem de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin, Cumhur Başkanı Erdoğan’ı ziyareti yer almakta. Ziyaretin kabul edilip edilmeyeceği tartışma konusu olurken yetkililerden gelen açıklamalar görüşmenin olacağı yönündeydi. Son dönemde ABD ile Türkiye ilişkilerinde iplerin iyice gerilmesi ile paralel ABD Başkanı’nın yaptırım listesini açıklamasıyla gerginlik artıştı. Bu gelişmeler sonrasında ABD’li Heyetin Türkiye ziyareti ile başlayan iyimserlik sonrası dikkatlerimiz ABD Başkan Yardımcısı Pence İle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi sonrasında gelen açıklamalarda olacaktır. Bunların dışında bugün veri akışında takip ettiğimiz; İngiltere Perakende Satışlar datası aylık bazda yüzde 0 açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3.1 seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan ABD’de açıklanan İnşaat İzinleri rakamları 1.387 Milyon ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, Konut Başlangıçları ise 1.256 Milyon ile beklentilerin altında kaldı. Bununla birlikte Philadelphia FED İmalat Endeksi piyasa beklentilerinin 7.3 olmasına karşın 5.6 seviyesinde açıklandı. Günün devamında ise ABD’de açıklanacak Ham Petrol Stokları, Federal Bütçe Dengesi rakamları takip edilecektir. Ayrıca günün devamında jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.

EUR/USD

Bugün başlayan AB Liderler Zirvesi kapsamında Brexit meselesine dair yapılan görüşmeler parite tarafında da dikkatle takip ediliyor. Gün içerisinde gelen açıklamalarla birlikte oynaklıklar görülen paritede, bir Brexit Anlaşması üzerinde AB ve Britanya’nın anlaştığına dair gelen haberler sonrasında yaklaşık olarak son iki ayın en yüksek seviyeleri test edildi. Diğer taraftan Almanya Hükumeti’nin 2020 yılı büyüme öngörüsünü yüzde 1,5’den yüzde 1 seviyesine indirmesine karşın, Almanya Maliye Bakanı’nın bir ekonomik kriz riski görmediklerine dair açıklamaları da Euro açısından pozitifti. ABD tarafında ise açıklanan ekonomik verilerden; İnşaat İzinleri beklentilerden iyi gerçekleşme gösterirken, Konut Başlangıçları, Philadelphia FED İmalat Endeksi ve İşsizlik Maaşı Başvuruları ise öngörülerden kötüydü. Günün kalanında yine Brexit meselesine dair gelecek açıklamalar kritik olacak. Ayrıca, Ticaret Savaşları gibi diğer risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları da oynaklıklara neden olabilir. Ayrıca yine; IMF-Dünya Bankası toplantılarından gelecek mesajlar ile son veriler ve küresel gelişmeler ışığında FED ve ECB’nin sonraki hamlelerine dair öngörüler de parite açısından önem arz edecek.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 1.1140, 1.1165, 1.1190, 1.1220, 1.1240

Destekler: 1.1080, 1.1040, 1.1010, 1.0985, 1.0950

USD/TRY

Piyasaların odak noktasında ABD ile Türkiye arasında ilişkilere dair gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz süre zarfında Türkiye’nin, Suriye’ye düzenlemiş olduğu operasyon sonrasında ABD’nin bu duruma karşılık yaptırım kararları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olmuştu. Her ne kadar açıklanan yaptırım kararlarından ABD cephesinde yetersiz olarak nitelendirilse de bu gelişmeler sonrasında Türkiye’nin kararlarından geri adım atmaması dikkatleri çekmişti. Bu gelişmeler sonrasında kur tarafında yukarı yönlü atakları devam ederken, ABD’li bir heyetin Türkiye’ye ziyaret etmesi ve ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin ziyaretine yönelik haber akışları takip edilmişti. Özellikle ABD Başkan Yardımcısı Pence’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olacak görüşmesine dair gelişmeler kur tarafında hareketliliğe neden olabilir. Diğer taraftan bugün veri akışında; ABD’de açıklanan İnşaat İzinleri, Philadelphia FED İmalat Endeksi rakamları takibimizdeydi. Verilere baktığımızda ise genel anlamda piyasa beklentilerine karşı karmaşık bir görünümde durmaları kur tarafında dalgalanmalara neden oldu. Günün devamında ise yine jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından kritik olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 5.9225, 5.9500, 5.9750, 6.0200, 6.0800

Destekler: 5.8500, 5.8225, 5.7750, 5.7500, 5.700

GBP/USD

Dün, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi(DUP)’nin Britanya hükumetinin Brexit Anlaşma taslağına destek vereceği haberleri ile Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerin test edildiği paritede, bugün sabah saatlerinde ise DUP’un hükumetin Brexit Anlaşması’na destek vermeyeceğine yönelik deklarasyonu ile geri çekildi. Ayrıca, bugün başlayan AB Liderler Zirvesi kapsamında yapılan müzakereler de dikkatle takip edilirken; AB tarafının bir anlaşma istediğine dair yetkililerden gelen açıklamalar ve yine anlaşma sağlanamazsa Brexit’in ötelenmesi seçeneği üzerinde çalışma yapılacağına dair söylemler Pound’daki değer kayıplarını sınırladı. Akabinde de AB Komisyonu ve Britanya cephesinde Brexit Anlaşması’nın yapıldığına dair gelen açıklamalar ile parite yaklaşık 5 ay sonra 1.30 seviyesine doğru yeniden atak yaptı. Ancak gerek DUP yetkililerinin Cumartesi günkü oylamada Anlaşmayı desteklemeyeceklerini yeniden deklare etmeleri, gerekse İskoçya Ulusal Partisi(SNP) Lideri Nicola Sturgeon’un da bu yöndeki söylemleri ile parite bir miktar geri çekildi. ABD tarafında önemli veriler takip edilirken; veriler çoğunlukla kötüydü. Günün kalanında Brexit meselesine dair haber akışlarını parite açısından öncelikli olarak takip edeceğiz. Ayrıca, diğer risk unsurlarına dair gelişmeler de FED ve BOE’nin sonraki hamlelerine dair öngörülerle birlikte parite tarafında oynaklıklara neden olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 1.2850, 1.2885, 1.2900, 1.2930, 1.2975

Destekler: 1.2775, 1.2750, 1.2725, 1.2700, 1.2685

BRENT PETROL

Dün seans bitimine yakın açıklanan API datasında son 136 haftanın en yüksek stok artışının yaşanması sonrası, emtiada dikkatler; bugün EIA tarafından açıklanacak olan stok ve üretim datalarına çevrilmiş durumda. Ayrıca, Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının durumu ve kritik bölgelerde açıklanan makro verilerle de küresel ekonomi ve buna paralel olarak petrol talebine ilişkin öngörüler de fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor. Bu bağlamda AB ve Britanya arasında bir Brexit Anlaşması üzerinde mutabakat sağlandığının belirtilmesi ile emtiada gün içerisinde yükseliş gördük. Günün kalanında EIA(Enerji Bilgi İdaresi)’nın açıklayacağı stok ve üretim datalarının yanı sıra, küresel risklere dair gelişmeler ve önemli üreticilerden gelebilecek açıklamaları yine dikkatle takip edeceğiz.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 59.50, 59.90, 60.20, 60.75, 61.00

Destekler: 59.00, 58.85, 58.40, 58.10, 57.75

ONS ALTIN

Brüksel’de başlayan AB Liderler Zirvesi’nden Brexit meselesine dair gelen açıklamalar küresel risk alma iştahı üzerinden Ons Altın fiyatları üzerinde de etkili olmakta. Bu bağlamda AB ve Britanya arasında bir Brexit Anlaşma metninin kabul gördüğüne dair açıklamalarla borsalarda oluşan iyimserlik güvenli liman varlıklarına satış getirirken, akabinde ise; iktidarın küçük ortağı DUP ve muhalefetteki İşçi Partisi ve SNP’nin Cumatesi günkü oylamada Anlaşma metnini desteklemeyeceğine dair gelen açıklamalar ile yukarı yönlü ataklar oluştu. Genel anlamda 10 Dolarlık bir aralığa sıkışan emtiada, ABD’den gelen ekonomik veriler ise çoğunlukla beklentileri karşılayamadı. Ancak, son birkaç günde küresel risklerin daha fazla ön plana çıktığı piyasalarda verilerin fiyatlamaları da yine sınırlı kaldı. Bu bağlamda günün kalanında da, Ons Altın açısından yine; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurlarına dair gelişmeleri dikkatle takip etmekte fayda olacaktır.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 1490, 1494, 1502, 1508, 1512

Destekler: 1485, 1482, 1477, 1475, 1470

IşıkFX