news-details

150 Bin Doğumda 1 Görülen Hastalıktan 1 Saatte Kurtuldu

Akciğer enfeksiyonunun nedeni doğumsal anomali çıktı

Yelboğa ailesinin, 1,5 yıl önce dünyaya gelen bebekleri ile yaşadıkları anne-baba olma heyecanı, miraç Bebek'in sık sık akciğer enfeksiyonu geçirmesi nedeniyle endişeye dönüştü. Yapılan tetkiklerde bebeğe, 150 bin doğumda bir görülen "diyafram hernisi" teşhisi konuldu. Ameliyatın risk taşıdığını öğrenen Yelboğa çifti, 1,5 yıl boyunca pek çok araştırma yaptıktan sonra Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Taner Kamacı'ya ulaştı.

Bir saatlik ameliyatla sağlığına kavuştu

Miraç Bebek, laparoskopik yani kapalı olarak gerçekleştirilen bir saatlik ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Yoğun bakım süreci yaşamadan servisteki odasına alınan bebek, 4 günün sonunda da sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. Miraç Bebek'in tedavi süreci hakkında bilgi veren Op. Dr. Taner Kamacı, "Bebeğin diyaframındaki yırtıktan dolayı, bağırsakları göğüs boşluğuna yerleşmiş ve akciğeri sıkıştırmıştı. Akciğerdeki enfeksiyonun nedeni de buydu. Doğuştan gelen bu hastalığın tek tedavi yöntemi cerrahidir. Bağırsakları laparoskopik yöntemle karın içine aldık. Ardından da diyafram kasındaki yaklaşık 8 cm'lik yırtığı bir saat süren ameliyatla kapalı yöntemle onardık. Başarıyla tamamlanan işlem sonrası bebeğimiz sağlığına kavuştu" dedi.

Laparoskopik ameliyatlar hastaya konfor sağlıyor

"Morgagni Hernisi"nin, bir çeşit diyafram fıtığı ve bunlar arasında da ender görülen tiplerden biri olduğunu dile getiren Op. Dr. Taner Kamacı, "Bu doğumsal anomali diyafram fıtıklarının %2-6'sını oluşturur, toplumda ortalama her 150 bin doğumda bir görülür. Hastalık genellikle belirti vermez ve başka bir nedenle çekilen akciğer filminde tesadüfen ortaya çıkar. Tek tedavi yöntemi ise ameliyattır. İki adet yarım cm'lik kesiden kapalı olarak yapılan ve hastaya konfor sağlayan ameliyatlar, yara izine neden olmadan ve komplikasyon riskini en aza indirerek hastaya daha kısa sürede iyileşme olanağı sunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yaşadığımız şok mutlulukla sonuçlandı

1,5 yılın sonunda bebeklerini mutlulukla kucağına alan Yelboğa Çifti, "Bebeğimiz için tek çare ameliyattı ve biz umudumuzu hiç kaybetmedik. Uzun bir süre araştırdık ve doğru sağlık merkezini bulduk. Op. Dr. Taner Kamacı, hastalıkla ve ameliyatıyla ilgili tüm açıklamaları bize yaptı. Böylelikle kafamızda hiçbir soru işareti kalmadı. Bebeğimiz 1 saatlik ameliyattan sonra sağlığına kavuştu. Çok mutluyuz" diye konuştu.

Kaynak:Memorial