news-details

Bakan Varank: "Üniversiteleri özgürleştirdik"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komsiyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında soruları yanıtladı. Türkiye’de bilim yapılmadığı yönündeki iddialara cevap veren Bakan Varank, Türkiye kaynaklı bilimsel yayın sayılarını açıkladı.

Üniversiteleri özgürleştirdik

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Varank, iktidarları döneminde faşist üniversite anlayışını yıktıklarını, tek tipçi zihniyeti alaşağı ettiklerini ifade ederken “Üniversitelerin ideolojilerin arka bahçesi olmaktan çıkarıp özgürleştirdik.” dedi. Bunun üzerine CHP sıralarından yüksek sesli itirazlar artınca Bakan Varank, ODTÜ mezunu olduğunu belirterek bir anısını paylaştı.

Varank, 1999 yılında ODTÜ’den mezun olduğunu anlatarak şunları söyledi:

"28 Şubat’ın en cafcaflı zamanlarında ODTÜ’de okudum. ODTÜ’ye ilk bininci sıralamada girdim. ODTÜ’de ilk dersimi, siyaset sosyolojisi dersimi kimden aldım biliyor musunuz? CHP için çok önemli olan Ayşe Ayata’dan aldım. İlk derste Ayşe Ayata ne yaptı? Bütün arkadaşlarımızla oturuyoruz, bana, ‘Sen ayağa kalkabilir misin?’ dedi. Hangi okuldan mezun olduğumu sordu. ‘İstanbul İmam Hatip’ dedim. ‘Şu giydiğin gömleğe ve pantolona bir bak. Bir de başka insanlara bak. Senin gibi burada giyinen başka bir insan var mı?’ dedi. Ben de ‘Benim gibi onlar da pantolon gömlek giyiyor.’ dedim. ‘Hayır, sen onlardan farklı giyiniyorsun. Biz buna sosyolojide ne diyoruz biliyor musun? Toplum dışı olmak diyoruz.’ dedi. Bunu bana kim yaptı biliyor musunuz? O sizin çok değer verdiğiniz 1995’te milletvekili adayı yaptığınız bize Ayşe Ayata yaptı. İşte biz sizin o üniversite anlayışınızı alaşağı ettik. Yeni üniversite zihniyetini inşa ettik."

Kapalı devre üniversiteler

Öğrenciliği döneminde kendisi gibi düşünen öğrenciler, ‘Üniversite kampüse giremesin’ diye “Kimlik kartlarında sakal istemiyoruz.” denildiğini kaydeden Varank, “Bütün arkadaşlarımız sakallarını kesti. Başvuruda bir tane fazla fotoğraf verdiğim için kampüse girebildim. Kapalı devre üniversiteler yaratıyordunuz. Biz bunları yıktık.” dedi.

Utancınızdan bağırıyorsunuz

Varank, CHP sıralarından gelen itirazlara da “Utancınızdan bağırıyorsunuz.” karşılığını verdi.

Hibya Haber Ajansı