news-details

Guizhou eyaletinin “Village T”sinden dünya çıkarması

CGTN muhabiri Damla Wu, Çin’in güneyinde yer alan Guizhou eyaletinden “Village T” (Köy T) adıyla bilinen defilenin, bu yıl Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen Expo Osaka 2025 adlı fuar alanındaki Çin Pavyonu’nda ve 4. Çin-Afrika Ekonomik ve Ticari Fuarı’nda yer alarak, etnik kültürel cazibesiyle dünyayı büyülediğini belirtti. Damla Wu, hem otantik hem de moda unsurları birleştiren bir tanıtımın tercih edilmesiyle, dünya halklarına renkli Guizhou’nun kültürel birikimi ve bugünün sade modası hakkında bilgi verildiğini söyledi.

Guizhou’dan “Köy T” üyeleri, Japonya’nın Osaka kentinde defileye gidiyor.

“Köy T”den erkek mankenler.

“Köy T” takımının geçen yılın temmuz ayında ilk gösterisini sunmasından bu yana, kamu yararına yönelik toplam 500’den fazla defile gerçekleştirdiğini ifade eden Damla Wu, "Bu gösterilere, aralarında 30 ülkeden gençlerin yer aldığı 50 bine yakın kişi katıldı. Expo Osaka 2025 sırasında Çin Pavyonu’nda 4 günde 16 gösteri yapıldı. Her günün farklı saatlerinde Dong Şarkısı, Lusheng adlı üfmeli enstrümanın eşliğindeki Miao Dansı, 'Uçan Miao Şarkısı'nın yanı sıra, Guizhou rakıları, nakış ve boyama ürünleri tanıtıldı. Bu etkinliği 50 bin kişi izledi." dedi.

Çin-Afrika Ekonomik ve Ticari Fuarı’nda “Köy T”de aynı şekilde ilgi topladığını ifade eden Damla Wu, "Fuara katılan 48 ülkeden temsilciler gördükleri karşısında hayran kalırken, etkinliğin Afrika’ya da getirilmesini dilediler." açıklamasını yaptı.

 “Köy T”de bir manken, tarım aletlerini gösteriyor.

Bir manken sırtında taşıdığı sepetteki boyama yöntemiyle elde edilen çiçek saksısını tanıtıyor.

Guizhou'nun, maddi olmayan kültür miras kaynağı açısından Çin’in zengin bir eyaleti olduğunu aktaran Damla Wu, şunları kaydetti:

"Ulusal düzeyde 100’e yakın maddi olmayan kültür mirasına sahip. 'Köy T'nin başarısı, Guizhou’nun kültür mirasını aktarırken aynı zamanda yaptıkları yeniliklerin canlı bir örneğidir. Eyalette Miao nakışı, Dong nakışı ve gümüş aksesuarlar gibi maddi olmayan kültürel unsurlar, bugünün modern kıyafet ve aksesuarlarının tasarımında kullanılıyor. Eski ile modern unsurlar güzel bir şekilde harmanlanıyor. 'Köy T'ye katılanların çoğu eyaletteki köylüler ve çocukları. Profesyonel olmamalarına rağmen, sadeliği ve otantik yaşamlarını, etnik kültürlerin cazibesini mükemmel bir uyumla yansıtıyor."

Defiledeki mankenler.

“Köy T”de gösterilen etnik özelliği taşıyan kıyafetler.

Edinilen bilgiye göre, Guizhou eyaletinin Qian Dongnan İli’ne bağlı Kaili kentinin, “Köy T” adı altında milli kıyafet ve aksesuarlar için bir moda haftası düzenlemeyi planladığını belirten Damla Wu, "Bu etkinliğe, Çin genelindeki tüm 56 milliyetten tasarımcılar ve yabancı dostlar davet edilecek. Bunun yanı sıra, 'Köy T' geçen yılın kasım ayından sonra bu yıl ekim ayında tekrar Birlemiş Milletler Genel Kurulu’nda sahnelenecek, Çin milli kültürünün zengin ve derin birikimi tanıtılacak." ifadelerine yer verdi.

“Köy T” ile tanıtılan, Çin’deki bazı milliyetlere ait kıyafet ve aksesuarlar.

"Guizhou eyaletinden “Köy T” sadece bir görsel şenlik değil, daha fazlası." ifadesini kullanan Damla Wu, şunları aktardı:

"Geleneksel kültürlerin modernleşme sürecinde varlığını koruma ve dönüşümlerine yönelik mükemmel bir örnektir. 'Köy T' sıradan insanlar tarafından hayat bulan maddi olmayan kültür mirasların insanların yaşamına girmesine, bununla dünyanın Guizhou’yu daha iyi tanımasına imkan sağlıyor."

  Hibya Haber Ajansı